Är du vad du äter?

I ett museum som handlar om livet måste vi ju diskutera något av det viktigaste i livet: mat!

Vi har gett i uppgift åt Viveca Ohlsson, fotograf på Kulturen, att plåta två matbord, ett från 50-talet och ett från idag. Hur har våra matvanor ändrats? Och hur påverkar det livet, kroppen, hälsan?

I det avsnitt på museet som handlar om matsmältningen och metabolismen väcker Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi och namnkunnig debattör om mat och hälsa, frågor kring maten. Maten som samtigt är väldigt privat och särskilt global: alla måste äta, men vad ska och kan vi äta? Vad är bäst för dig och för miljön, ekonomin och ekologin, hälsan och välmåendet?

I utställningen får även se hur diabetes sprids över jordklotet de närmaste decennierna; OM utvecklingen går i den riktning som världsbefolkningen valt idag. Hur är prognosen?

I november får du också möjlighet att på vårt interaktiva matbord sätta samman din måltid och få ett snabbt svar på vad den faktiskt innehåller i energi och näringsämnen.

Men innan vi monterar utställningen ska vi ut i fotoateljén och steka kotletter.

Smaklig fredag!

Caroline

Annonser